
E-84-15 Propriety of prosecutor communicating
with complainant when complainant is
represented by a lawyer

Question

When a lawyer represents a complainant in a criminal matter and requests
the prosecutor’s office to respond with regard to its handling or review of the
matter, may the prosecutor’s office when responding to the lawyer, forward a
copy of that response to the client/complainant without violating Wisconsin
Supreme Court Rule 20.38(1)?

Opinion

SCR 20.38(1) states that during the course of representing a client a lawyer
may not communicate ‘‘on the subject of the representation with a party the
lawyer knows to be represented by a lawyer in that matter unless the lawyer has
the prior consent of the lawyer representing the other party or is authorized by
law to do so.’’  See Formal Opinion E-82-4, Wis. Bar Bull., June 1984, at 48.
The traditional ban against communicating with a person known to be repre-
sented by another lawyer without that lawyer’s consent is intended to preserve
the integrity of the client-lawyer relationship by protecting the represented
person from the superior skill and knowledge of the opposing lawyer.
ABA/BNA Lawyer’s Manual on Professional Conduct, at 71:303.  The prohibi-
tion shields the client not only from a lawyer’s intentional and knowing ap-
proaches, but also against misguided by well-intended communications.  Id.

Although the rule against communicating with a person known to be repre-
sented by a lawyer is customarily discussed in terms of adversaries (see generally
Lawyer’s Manual, pp. 71:301-28), the policy of protecting the integrity of the
client-lawyer relationship is equally applicable in a non-adversary context.
Accordingly, if a complainant in a criminal matter is represented by a lawyer in
that matter, the prosecutor may not ethically communicate in any way with the
complainant on the subject of the representation unless the prosecutor has the
prior consent of the complainant’s lawyer.  Cf.  ABA Model Rules of Profes-
sional Conduct.  ‘‘Rule 4.2 Communication with Person Represented by Coun-
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sel’’ (comment) (rule covers any person, whether or not a party to a formal
proceeding, who is represented by counsel concerning the matter in question).
It should be noted that whether a prosecutor may be authorized by law to pursue
such communications is a question beyond the scope of authority of the Com-
mittee on Professional Ethics.  SCR 20.38(1); see Formal Opinion E-74-1, Wis.
Bar Bull., June 1984, at 48.
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